De Emergency First Response cursus is een leuke, vlotte cursus, waarin je hulp leert verlenen bij noodgevallen. De cursus leert je handelend en reddend optreden in noodgevallen, in afwachting van de komst van professionele hulpverleners die de behandeling van je kunnen overnemen. De stappen die jij leert zijn daarom dezelfde als die van hen. Ze zijn gebaseerd op internationaal overeengekomen richtlijnen en simpel te onthouden. We oefenen en herhalen in de cursus vooral de vaardigheden, in een ontspannen sfeer. Gebleken is dat dat leidt tot de handigheid en het zelfvertrouwen die je in staat stellen écht op te treden als het nodig is. Eigenlijk is de cursus Emergency First Response (EFR) onmisbaar voor iedereen.
De cursus bestaat uit twee onderdelen:
- Primaire zorg: levensreddend handelen, waaronder reanimatie (ook bekend als CPR, wat staat voor cardiopulmonary resuscitation).
- Secundaire zorg: tweede beoordeling en eerste hulp in niet‑levensbedreigende situaties.
Als regel combineren wij de twee onderdelen. Je hebt dan ca. 6 uur les, op één dag of verdeeld over twee avonden. Aan reanimatie‑vaardigheden besteden we veel aandacht. Verder komen onder andere het stelpen van bloedingen, behandeling van shock en van patiënten met wervelletsel, en beoordeling van verwondingen en ziektebeelden aan de orde. Ook krijg je een oriëntatie op de automatische externe defibrillator (AED).
De EFR cursus is een erkende EHBO/reanimatie opleiding die tot vrijstelling leidt van het EHBO deel van een Bedrijfs Hulp Verlenings programma (BHV).
Vereisten en benodigdheden:
- Duikers èn niet‑duikers kunnen deelnemen en er is geen leeftijdsgrens.
- Vóór je “secundaire zorg” doet moet je, niet langer dan 2 jaar geleden, “primaire zorg” (reanimatie) hebben gedaan, eventueel bij een andere organisatie.
De prijs van de cursus is: € 149,- incl. boek, brevet en certificaat.
Het Emergency First Response brevet is twee jaar geldig.
Je kunt het vernieuwen door een EFR‑opfriscursus (refresher) te doen. Voor zo’n opfriscursus kun je de volledige cursus opnieuw volgen (ca. 5 uur): dan worden al je vaardigheden herhaald en verneem je ook eventuele nieuwe inzichten en veranderingen van de richtlijnen voor reanimatie en eerste hulp. Door elke twee jaar de opfriscursus te doen blijven je kennis en vaardigheden op peil, zodat je in een noodgeval met zelfvertrouwen reddend kunt optreden.
De prijs van de opfriscursus is afhankelijk van de vraag of je het meest recente boek al hebt. Voor info neem even contact met ons op.
Data
- 26 januari 2025 »
Zondag 09.00 - 16.00
- 11 mei 2025 »
Zondag 09.00 - 16.00
- 14 september 2025 »
Zondag 09.00 - 16.00
- 14 december 2025 »
Zondag 09.00 - 16.00
Vereiste vooropleiding
Voor diverse PADI duikcursussen hoeft u alleen maar te kunnen zwemmen en is een zwemdiploma diploma A & of B voldoende. Eventuele vereiste PADI brevetten worden indien van toepassing hieronder vermeld.